Zicht op wat er leeft onder inwoners
Met de burgerpeiling van Waarstaatjegemeente.nl
Tekst: Karin du Long en Britte van Dalen Foto: Joyce Jonkers
Over de auteurs
drs. Karin Du Long
Karin du Long houdt zich als senior adviseur-onderzoeker bezig met veel verschillende thema’s zoals woon- en leefomgeving, participatie en cultuur.
Britte van Dalen MSc
Britte werkt als adviseur-onderzoeker bij Het PON & Telos en heeft een achtergrond in sociologie en vrijetijdswetenschappen. Ze vindt het belangrijk om meningen en ervaringen van mensen te onderzoeken en te duiden ten behoeve van (beter) beleid. Ze werkt het liefst aan vraagstukken die raken aan de thema’s participatie en het sociaal domein.
Wat vinden en doen inwoners van jouw gemeente in 2023? In de burgerpeiling staat het perspectief van inwoners centraal. Wat vinden zij bijvoorbeeld van hun buurt, hoe ervaren ze de samenwerking met de gemeente, hoe beoordelen ze de gemeentelijke dienstverlening, en hoe zelfredzaam zijn ze? De resultaten van de burgerpeiling geven inzicht in de behoeftes en het gedrag van inwoners, en vormen belangrijke bouwstenen voor gemeentelijk beleid.
Sinds 2014 voerden we de Burgerpeiling al 152 keer uit voor in totaal 72 verschillende gemeenten. De burgerpeiling kan ook voor jouw gemeente in zijn geheel door ons worden uitgevoerd. We leveren de resultaten op in een overzichtelijke rapportage en zorgen dat deze in de database van VNG Realisatie gepubliceerd worden, zodat de resultaten vergeleken kunnen worden met die van andere gemeenten.
De burgerpeiling bestaat uit vier thema’s:
- Het woon- en leefklimaat
- De relatie tussen inwoners en de gemeente
- De gemeentelijke dienstverlening
- Zorg en welzijn van inwoners
Inzoomen op kernen of wijken, en andere mogelijkheden voor maatwerk
Benieuwd of we in jouw gemeente verschillen tussen kernen of wijken zien? Of heb je aanvullende vragen over een specifiek onderwerp? Kijk op onze website voor meer informatie.
Gemeente Oss laat de burgerpeiling al sinds 2014 uitvoeren door Het PON & Telos. Monica Elsinga, beleidsonderzoeker gemeente Oss legt uit waarom.
“Om de twee jaar voeren we de burgerpeiling uit, vooral om te zien hoe wij ons als gemeente ontwikkelen. Maar ook om te zien hoe het vergeleken andere gemeenten gaat. De meerwaarde van de burgerpeiling is dat er op basis van de mening van inwoners informatie beschikbaar is over diverse beleidsterreinen. Deze kennis is relevant voor beleidsontwikkeling, - monitoring en besluitvorming. Gemeente Oss gebruikt de resultaten om het gesprek aan te gaan met (beleids)medewerkers en raadsleden over trends en ontwikkelingen. Verder worden er indicatoren uit gehaald om de beleidsprogramma’s te monitoren en om te kijken in hoeverre de ambities gerealiseerd zijn.”
"De meerwaarde van de burgerpeiling is dat er op basis van de mening van inwoners informatie beschikbaar is over diverse beleidsterreinen."
Monica Elsinga, gemeente Oss