PCAF: zicht op uitstoot van de financiële sector

Tekst: Inge van Roovert Beeld: Unsplash

Wereldwijd is de omvang van de klimaatuitdaging steeds meer zichtbaar. Het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C gaat iedereen aan en brengt een verantwoordelijkheid mee voor alle maatschappelijke sectoren. Zeker ook voor de financiële sector. Inmiddels kiezen steeds meer financiële instellingen ervoor om hun CO2-voetafdruk openbaar te maken binnen het zogenoemde Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF).

Na de klimaatconferentie in Parijs in 2015 hebben elf Nederlandse financiële instellingen – onder leiding van ASN Bank – PCAF in het leven geroepen. PCAF richt zich op de ontwikkeling van een uniforme methodologie voor het meten van de CO2-voetafdruk van de leningen en investeringen van banken. Inmiddels is PCAF wereldwijd opgepakt door meer dan 160 financiële instellingen. Zij meten jaarlijks de broeikasgasemissies die voortvloeien uit hun leningen en investeringen en maken deze vervolgens openbaar.

Transparantie en verantwoording

Dit meten en openbaar maken van de uitstoot van broeikasgassen vormt de basis voor het creëren van transparantie en het afleggen van verantwoording. Maar PCAF gaat niet over het meten van broeikasgasemissies alléén; het gaat ook over het identificeren en vaststellen van reductiedoelstellingen voor de CO2-voetafdruk en het daadwerkelijk nemen van maatregelen om de CO2-voetafdruk te reduceren. In het Klimaatcommitment Financiële sector (2019) is afgesproken dat elke banken die zich aan PCAF heeft gecommitteerd eind 2022 een actieplan – inclusief reductiedoelstellingen – klaar moet hebben.

Meetmethode optimaliseren

Ook Het PON & Telos levert een bijdrage aan PCAF. Sinds 2019 berekenen we jaarlijks de CO2-voetafdruk van de kredietportefeuille van de BNG Bank en de NWB Bank; twee banken van en voor de publieke sector, die streven naar maatschappelijke impact. Vergelijkbaarheid en transparantie over de CO2-voetafdruk vereisen dat financiële instellingen dezelfde richtlijnen en meetmethode gebruiken en dat ze hun CO2-voetafdruk op dezelfde wijze publiceren. PCAF is hiervoor een belangrijke richtlijn, maar deze methode is nog niet in beton gegoten. Het optimaliseren van de meetmethode is een continu proces, waaraan ook Het PON & Telos bijdraagt.

Ook de Europese Commissie zet zich in om de lat op het gebied van duurzame financiering hoger te leggen. De nieuwe strategie van de Europese Commissie, die in 2021 is goedgekeurd, biedt een routekaart met acties om particuliere investeringen in duurzame projecten en activiteiten te verhogen. Ook is er een nieuwe standaard gepresenteerd voor groene obligaties. Dit alles met als doel om te komen tot een klimaatneutrale financiële sector in 2050.

De resultaten de BNG Bank en de NWB Bank van het jaar 2020 lieten zien dat de absolute CO2-voetafdruk van beide banken was gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar – ondanks een toename van hun kredietportefeuille

Kleinere voetafdruk

De resultaten de BNG Bank en de NWB Bank van het jaar 2020 lieten zien dat de absolute CO2-voetafdruk van beide banken was gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar – ondanks een toename van hun kredietportefeuille. Dit resulteerde in een daling van de relatieve CO2-voetafdruk per miljoen euro. Om deze daling voort te zetten en te versnellen, ontwikkelen beide banken strategieën waarmee ze hun klanten kunnen ondersteunen bij het reduceren van de broeikasgasemissies. Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid zetten de banken in op sterk ‘engagement’ met hun klanten, om hen op die manier te stimuleren en ondersteunen bij het maken van de benodigde verduurzamingsstappen. Daarnaast worden groene investeringen opgevoerd en wordt het aandeel in fossiele brandstoffen afgebouwd.

Sterkere daling verwacht

Zowel de BNG Bank als de NWB Bank publiceert dit jaar wederom de CO2-voetafdruk van de eigen kredietportefeuille in het jaarverslag. Het PON & Telos onderzoekt samen met de banken hoe we de gehanteerde meetmethode verder kunnen optimaliseren, zodat de berekende CO2-voetafdruk steeds completer en nauwkeurig wordt. Nu de banken actief aan de slag gaan met de strategieën om broeikasgasemissies te reduceren, verwachten we de komende jaren een sterkere daling van de CO2-voetafdruk te zien. Het PON & Telos zet zich daar graag voor in.

Inge van Roovert Adviseur-onderzoeker Het PON & Telos

Benieuwd naar onze publicaties?

Op onze website staan de resultaten van de PCAF berekeningen voor de BNG Bank en de NWB Bank van 2020. Binnenkort verschijnen ook de resultaten voor 2021, dus hou ons in de gaten op social media.

Wil je meer informatie over PCAF? Neem contact op met Inge van Roovert