“Op het (k)raakvlak van wetenschap en praktijk voel ik me thuis!”

Vanaf juli dit jaar is Joks Janssen verbonden als senior adviseur-onderzoeker aan Het PON & Telos. Met een enorme rugzak vol ervaring, kennis en passie voor het werkveld én met een rijk netwerk, is hij een absolute aanwinst voor de twee recent gefuseerde organisaties.

Foto door Marc Bolsius

Joks gaat zich voornamelijk bezighouden met vraagstukken op het terrein van regionale ontwikkeling, ruimtelijke ordening en cultureel erfgoed. “Daar ligt ook mijn professionele expertise,” vertelt Joks, “namens Het PON & Telos ga ik als inhoudelijk coördinator fungeren voor de Academische Werkplaats ‘Brede Welvaart in de regio’. Dat is een nieuw initiatief van Het PON & Telos en Tilburg University - in het bijzonder van de faculteiten Economische en Sociale Wetenschappen.”

Het PON & Telos zijn geen onbekenden voor Joks, en de overstap was dan ook een bewuste keuze. Joks: “Ik vind het erg boeiend om de wetenschappelijke gedachtevorming rond brede welvaart te vertalen naar de regionale werkvloer en relevant te maken voor bestuur en beleid. Dat was ook een van de belangrijkste redenen om de overstap te maken naar Het PON & Telos, waarmee ik in het verleden ook actief heb samengewerkt. Met de fusie van Het PON & Telos is een krachtige kenniscoalitie ontstaan, een regionaal kennisknooppunt van formaat.” Wat hem betreft heeft Het PON & Telos dan ook alle kennis en expertise in huis om de komende periode uit te groeien tot een gezaghebbend planbureau voor de regio, waar regionaal beleid gericht op brede welvaart wordt gevoed met inzichten uit de wetenschap. “Ik heb er veel zin in om daar met mijn professionele passie, ervaring en netwerk een steentje aan bij te dragen” aldus Joks.

De kracht van Joks schuilt in het formuleren van inspirerende visies en verhalen, in het geven van taal en betekenis aan de regio van (over)morgen. Met gevoel voor persoonlijke verhoudingen weet hij partijen uit uiteenlopende ‘werelden' rondom actuele vraagstukken

in de regio te verbinden. “Op het (k)raakvlak van wetenschap en praktijk voel ik me thuis,” zegt Joks. “Ik organiseer graag 'doorwaadbare plaatsen' waar beide werelden elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Wetenschap en beleid hebben elkaar veel te bieden, maar dat gaat niet vanzelf. Iedere keer opnieuw moet je zoeken naar de juiste connectie. Ik heb veel plezier in dat zoekproces, in het verbinden van verschillende (denk)werelden, en het samen richting geven aan de toekomst van regio’s. In de regio komt alles samen, of het nu gaat om de bouw van nieuwe woningen, de energietransitie, natuurontwikkeling of de omslag naar een duurzame landbouw.”

“Wetenschap en beleid hebben elkaar veel te bieden, maar dat gaat niet vanzelf. Iedere keer opnieuw moet je zoeken naar de juiste connectie.”

Joks gelooft daarnaast in spannende verbindingen tussen oud en nieuw, tussen toen en toekomst. “Ik heb iets met industriële steden met een rauwe rand, waar ruimte is voor het ongeplande en het ongerijmde. Ik woon niet voor niets in comeback city Tilburg. Mijn professionele motto luidt dan ook: verbeter de wereld, begin bij het bestaande!”

Foto door Christiaan Krouwels


“Met de fusie van Het PON & Telos is een krachtige kenniscoalitie ontstaan, een regionaal kennisknooppunt van formaat.”

Over Joks

Joks Janssen (1975) is opgeleid als architect-stedenbouwkundige aan de TU Eindhoven en aan Tilburg University gepromoveerd op een planninghistorische studie naar de inrichting en vormgeving van het ‘plattelandschap’ van Zuidoost-Brabant (2005).

Het afgelopen jaar was hij actief als Kwartiermaker Kennisstrategie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Eerder was hij directeur van BrabantKennis (2013-2019) en Belvedere-hoogleraar Erfgoed aan de WUR Wageningen (2010-2018).

Naast zijn (nieuwe) werk bij Het PON & Telos is hij onder meer voorzitter van het bestuur van de ErfgoedAcademie, voorzitter van het Kwaliteitsteam Spoorzone Tilburg en lid van de Raad van Toezicht van Stichting Mommerskwartier. Ook is hij columnist voor het Nationaal Renovatie Platform (NRP), dat verantwoord en duurzaam (her)gebruik van de gebouwde omgeving stimuleert en agendeert. Joks loopt graag hard, leest veel en geniet van kunst en cultuur. Hij is al jaren gelukkig getrouwd met Cathelijne, waarmee hij sinds vorig jaar gezinsuitbreiding heeft: een langharige teckel, genaamd Ed. Met zijn drieën struinen ze door de natuur in en rond Tilburg, waarbij De Regte Heide absoluut zijn favoriete natuurgebied is!

Even voorstellen...

Naast Joks hebben we onlangs nog een aantal nieuwe medewerkers mogen verwelkomen. We stellen ze graag aan je voor!

Dr. Inge van Roovert

Inge is een adviseur-onderzoeker met een maatschappelijke missie. Met haar werk bij het PON wil ze bijdragen aan een duurzame samenleving, ook voor toekomstige generaties. Daarom houdt ze zich het liefst bezig met projecten rondom algemene duurzaamheid en de klimaatdoelstellingen, maar ook met plattelandsvernieuwing en de verduurzaming van de landbouw. Voor haar geen onbekend terrein: Inge studeerde Animal Science aan de Wageningen University & Research en behaalde haar PhD in 2010. Ze is betrokken, mensgericht, nauwkeurig en gedreven. Als ze niet aan het werk is, dan vind je Inge ongetwijfeld op haar fiets (wielrennen), op de schaatsbaan of op de skipiste. Of ze is gewoon lekker actief bezig in de buitenlucht met haar man en twee kinderen.

Fenna Bijster MSc.

Fenna begint deze maand als junior adviseur-onderzoeker bij Het PON & Telos en houdt zich voornamelijk bezig met data. Data verzamelen, data bewerken en data analyseren. Ze wordt ingezet waar het nodig is en heeft dus al aan verschillende projecten meegewerkt. Fenna heeft een bachelor in psychologie in de richting gezondheid en heeft daarna een master in Data Science & Society afgerond. Fenna is zorgvuldig, gedreven en een echte doorzetter. Zo zal ze binnenkort nóg een master behalen, namelijk Cognitive Science & Artificial Intelligence, aan Tilburg University. Bij deze master kan ze haar kennis van psychologie en data science mooi combineren, en krijgt ze onder andere vakken over human-robot interaction en virtual reality. In haar vrije tijd is ze vooral van de human-human interaction: het liefst gaat ze met vrienden lekker wat drinken, gezellig een hapje eten of naar de dierentuin.

Benieuwd naar de rest van onze medewerkers?