PERSOONLIJKE CORONA-ERVARING VAN DAPHNE (STUDENT, 21 JAAR)


"Na ruim twee weken quarantaine mocht ik weer naar buiten, maar ik was nog altijd niet helemaal hersteld"

"Ik had niet verwacht dat ik als jongere zoveel last van corona zou hebben en ik denk ook niet dat jongeren die zich niet aan de regels houden beseffen wat corona met hen kan doen"

"Toen de coronacrisis begon en er steeds meer maatregelingen kwamen in Nederland, waren ik en mijn huisgenoten angstig", begint Daphne, student en woonachtig in Eindhoven. "Ik woon in een studentenhuis met 21 studenten en dus zagen wij een groot risico dat wij het corona virus zouden krijgen en mogelijk ook onze familie en vrienden sneller konden besmetten."

In het begin hielden Daphne en haar huisgenoten zich dan ook streng aan de opgelegde maatregelingen, door bijvoorbeeld hun contacten te beperken en in het begin minder vaak naar familie te gaan. Toen de besmettingen in de zomer afnamen en ook de maatregelingen minder streng werden, ging er bij haar en haar huisgenoten een soort van knop om. "Jongeren zouden volgens onderzoek niet ernstig ziek worden en als de maatregelingen verzwakken hoeven wij ons ook niet meer streng aan de regels te houden, zo dachten we", legt Daphne uit. Maar toen na de zomer de besmettingen weer begonnen te stijgen kwamen er ook weer meer maatregelingen. Het verschil was echter dat er deze keer geen boetes meer uitgedeeld werden, en dat het ‘enkel’ adviezen waren de overheid uitsprak, over bijvoorbeeld het aantal gasten wat uitgenodigd mocht worden.

"Wij zijn ons na de zomer dan ook minder aan de regels gaan houden, ook omdat steeds vaker benadrukt werd dat jongeren er niet zo ziek van zouden worden en wij het gevoel hadden dat we het al veel eerder hadden moeten krijgen omdat we in zo’n groot huis wonen." Maar op een gegeven moment ging het echter wel mis toen de eerste huisgenoot met verkoudheidsklachten een test ging doen en er meer huisgenoten klachten begonnen te krijgen. Nadat de eerste huisgenoot van Daphne positief getest werd op corona, volgde de een na de ander met klachten, wat steevast eindigde in een positieve test.

“We zijn ons na de zomer minder aan de regels gaan houden”

Daphne: "Ook ik werd positief getest en het gerucht dat jongeren er vaak met een simpele verkoudheid mee weg komen bleek in ons geval niet waar. Ik heb zeker vier dagen doodziek op bed gelegen. Ik was erg moe, had hoofdpijn en had koorts. Ik dacht dat het na een week wel over zou zijn, maar dit bleek helaas niet zo te zijn.

“Ik heb zeker vier dagen doodziek op bed gelegen”

Daarnaast heeft niet alleen het fysiek ziek zijn impact gehad op Daphne, ook de isolatie van twee weken heeft invloed gehad op haar mentaliteit. "Het niet kunnen zien van je familie en vrienden, niet naar buiten kunnen om even je boodschappen te doen en de gedachten dat je een ziekte bij je draagt en je een ander daarmee misschien heel ernstig ziek kan maken of dat je ze eventueel voor je quarantaine al hebt besmet, hebben een negatieve invloed gehad op mijn humeur en mijn mentaliteit", aldus Daphne.

Na ruim twee weken in quarantaine te hebben gezeten mocht Daphne weer naar buiten. "Maar had ik nog wel steeds klachten. Ik was nog steeds erg vermoeid en had nog regelmatig last van hoofdpijn". Dit was vooral het geval wanneer ze zich ergens voor inspande, bijvoorbeeld voor stage of voor school. "Doordat ik ziek was geweest liep ik achter met school en stage, maar door mijn vermoeidheid en hoofdpijn kon ik dit ook niet zo makkelijk inhalen. Als ik een ochtend voor school had gezeten achter mijn laptop, moest ik daar de rest van de dag van bij komen door bijvoorbeeld te slapen".

Het is nu inmiddels alweer ruim zes weken geleden dat Daphne positief getest werd op het coronavirus en ze is nu gelukkig bijna weer hersteld. "Hoofdpijn en vermoeidheid heb ik nog steeds af en toe, maar ik kan weer hele dagen stagelopen en aan school werken. Ik had niet verwacht dat ik als jongere zoveel last van corona zou hebben en ik denk ook dat de jongeren die zich niet aan de regels houden ook niet beseffen wat corona met hen kan doen".