Thuis in de regio

📍Tilburg

Van Wad tot stad. Zo wilden we dit magazine eerst noemen, totdat bleek dat in Franeker en omgeving al een huis-aan-huis blad met deze titel bestaat. Het is een titel die steeds beter past bij wat we doen: op allerlei plekken in het land bijdragen aan kennis over maatschappelijke opgaven. Soms voor een groter gebied, zoals rondom de Waddenzee of een provincie. Soms een stad of een gemeente. We zetten de bril van brede welvaart op, en daarbij kijken we iedere keer wat nodig is voor de kwaliteit van leven in het gebied.

Zo wordt bij veiligheid vaak vooral gekeken naar het aantal geweldsdelicten, maar wordt er in het Waddengebied in eerste instantie gedacht aan dijkveiligheid. En mobiliteit gaat dan niet over treinen, maar over veerdiensten. Waar nodig verdiepen we, zoals in Almelo, een stad – zoals zovele – die al jaren kampt met sociale ongelijkheid en structurele achterstanden. Wat ontbrak, was inzicht in de ontwikkeling van meervoudige achterstands-problematiek, waarin naast armoedecijfers ook andere factoren meegewogen worden. Die hangen nauw samen: iemand die in armoede leeft, worstelt vaak ook met problemen op de arbeids- en woningmarkt en heeft een slechtere gezondheid. We spreken van een meervoudige achterstand als zulke factoren zich opstapelen en iemands toegang tot middelen en kansen belemmeren. Een heel ander voorbeeld van verdieping is een project dat we in Gelderland deden. Daar werkten we samen met de waterexperts aan een betere monitoring van het Gelders Regionaal Waterprogramma.

Het zijn slechts voorbeelden, die laten zien dat overal in het land kennis en inzicht nodig is om betere besluiten te nemen op soms heel specifieke vraagstukken. En daarin kunnen we veel van elkaar leren. We brengen daarom regelmatig opdrachtgevers met elkaar in contact, om te horen hoe zij opgaven oppakken en wat daarin van elkaar geleerd kan worden. Binnen het Nationaal Netwerk Brede Welvaart wisselen we deze kennis structureel uit. Samen met verschillende (regionale) kennisorganisaties, het Rijk en de regio’s, is er een uitgebreid leerprogramma ontwikkeld om kennis rondom brede welvaart uit te wisselen. Als je daar meer van wilt weten, kijk dan eens op de website. In april is een mooi praktijkboek verschenen over hoe Brede Welvaart om te zetten in beleid en praktijk.

Deze samenwerkingen brengen ons en de andere deelnemers veel: inzicht, nieuwe ideeën, contacten om op voort te bouwen. Op de momenten dat we bestuurders, onderzoekers en beleidsmakers samenbrengen, voelt het daarom vaak als een warm bad. We inspireren, bevragen en helpen elkaar. Dat zou best op meer plekken in het land mogen gebeuren. Die uitwisseling tussen mensen over maatschappelijke opgaven, waaraan zij werken is in ieder geval een van de mooiste elementen van mijn werk bij Het PON & Telos. En dat ga ik missen, want na bijna 10 jaar directeur-bestuurder te zijn geweest ga ik daarmee per 1 september stoppen. Het doet me daarbij veel plezier dat onze inhoudelijk directeur Susanne Agterbosch me gaat opvolgen. Ook zij weet inhoud en mensen met elkaar te verbinden op een manier die zo hard nodig is in onze samenleving.

Voor nu wens ik je veel plezier en inspiratie met dit magazine en alvast een heerlijke zomer.

Hartelijke groet, Patrick Vermeulen

Patrick Vermeulen directeur-bestuurder

“Op de momenten dat we bestuurders, onderzoekers en beleidsmakers samenbrengen, voelt het vaak als een warm bad. We inspireren, bevragen en helpen elkaar.”

Persoonlijk nieuws: per 1 september zal Patrick Vermeulen terugtreden als directeur-bestuurder van Het PON & Telos en worden opgevolgd door de huidige inhoudelijk directeur Susanne Agterbosch.

De Raad van Toezicht van Het PON & Telos heeft met waardering en respect kennis genomen van de wens van Patrick om een stap naar buiten te zetten:

"Als Raad van Toezicht spijt het ons dat we afscheid gaan nemen van Patrick als directeur-bestuurder. De afgelopen bijna 10 jaar is hij zowel intern als extern, een bevlogen, deskundig en inspirerend boegbeeld geweest. Met een duidelijk oog voor de missie en koers van de organisatie en met een groot hart voor de medewerkers. We hebben de afgelopen maanden gesproken over zijn langzaam gegroeide wens om een stap naar buiten te zetten en kunnen die keuze alleen maar respecteren. We kijken er dan ook naar uit om op passende wijze afscheid te nemen van hem en met dankbaarheid en trots terug te kijken op alles wat hij voor Het PON & Telos heeft betekend.

We zijn intussen oprecht blij dat we kunnen melden dat we Susanne Agterbosch met volle overtuiging hebben benoemd als de nieuwe directeur-bestuurder per 1 september. Susanne kent de organisatie en onze opdrachtgevers goed, is inhoudelijk betrokken bij veel projecten, is volop actief in ons netwerk en heeft een frisse blik op wat de organisatie de komende jaren nodig heeft. We wensen haar veel plezier en succes in haar nieuwe rol."